Početna strana > Hronika > EU: Najveća nezaposlenost u evrozoni od 1999.
Hronika

EU: Najveća nezaposlenost u evrozoni od 1999.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. jul 2009.

LONDON – Nezaposlenost u zoni evra u maju je dostigla desetogodišnji maksimum i ponovo probudila bojazni da će do oporavka proći još vremena i da će još mnogo ljudi ostati bez posla.

Stopa nezaposlenosti u 16-članoj zoni evra u maju je bila 9,5 odsto, najveća od maja 1999, posle aprilskih 9,3 odsto, saopštila je statistička služba Evropske unije.

Rast nezaposlenosti bio je očekivan, s obzirom na pad proizvodnje širom Evrope. U prvom ovogodišnjem kvartalu, naime, privredne aktivnosti u zoni evra su pale 2,5 odsto, jer je globalna recesija posebno pogodila industrijski sektor.

Najveću stopu u zoni u maju je imala Španija, od 18,7 odsto u poređenju sa aprilskih 18 odsto, a najmanju Holandija, gde je bez posla bilo samo 3,2 odsto radno aktivne populacije, i Austrija, od 4,3 odsto.

U Nemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, stopa nezaposlenosti je u maju bila 7,7 odsto, kao u aprilu.

Analitičari kažu da najnoviji pokazatelji bude nadu da će idući ka kraju godine ekonomija zone evra početi da se oporavlja, međutim, velika nezaposlenost nastaviće nepovoljno da deluje na potrošnju i poverenje.

Na nivou 27-člane EU stopa nezaposlenosti je u maju porasla na 8,9 odsto sa aprilskih 8,7 odsto.

Majska stopa bila je najveća od juna 2005.

Rastu stope u EU najviše su doprinele baltičke zemlje koje su u dubokoj recesiji.

U Letoniji, koja je u prvom kvartalu imala pad privrednih aktivnosti od 18 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, stopa nezaposlenosti u maju je skočila na 16,3 odsto sa aprilskih 15,3.

Podatke o nezaposlenosti, ali junskoj, treba da objavi i SAD.

Analitičari očekuju da američka stopa nezaposlenosti za jun bude 9,7 odsto, 0,3 odsto veća nego mesec ranije.

(Beta)